D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  Viper on Thu 14 Aug 2008, 17:30

Salam ,
kali nie kita DIY FICD toyota nie kt enjin kitaorang pulok.

untuk injection FICD nie leh stabilkan idle masa aircond, stabilkan idle yg menggila

utk carb pulak leh digunakan sebagai microcompressor

bahan2 yg diperlukan...

1-FICD toyota - rm50 beli kat Tokey Halfcut...

barang-barang kat bawah nie..Yakuza tolong beli...kena tambah RM50 lagi..untuk barang-barang kat bawah..

2-hose - 3meter (ikut kesesuaian)
3- t - joint - 2 bijik
4- hose clamp/ cable tight

cara2nye....

refer kt diagram dulu....



(sources - amik kt internet, credit utk author)


nie la rupenye FICD toyota tu.


ok dr diagram, ko amik wayar yg warna itam tu pastu grounding kan dia.


ok, yg nie kena tgk elok2. skarang nie aku amik wire warna merah pastu aku tap kt socket carburetor asal aku. tujuan aku buat mcm nie adalah utk control timing (bukan aircond k). so, utk carburetor sesuai utk jdkan FICD nie sebagai microcompressor.

kenapa nak tap kat soket carb, sebabnye aku perlukan satu sumber elektrik bilamana aku start je enjin br ada aliran elektrik. puas2 dok check akhirnya dpt kt soket carburetor nie.

p/s: nie sekadar cadangan je.


manakala soket yg ditunjukkan anak panah tu adalah soket asal utk FICD standard carburetor. tujuan nie adalah untuk stabilkan idle masa on aircond (untuk applikasi sistem suntikan je k) , utk carb tak perlu sebab standard memang dh ada FICD sendiri.


untuk sambungan hose dia dr mulut FICD toyota tu, ko refer kt diagram. tgk betui2 mana hala tuju hose tu. selalunye utk injection leh refer kt gambar aku tp utk carb dia lain skit. tp still sambung dr head cover ke intake manifold. korang tap guna t-joint je. setel


k yg last sekali nie optional. kenapa aku ckp mcm tu. sebabnye utk hose nie dia akan sedut udara dr luar. so, utk carb aku cadangkan supaya ko beli satu air filter yg kecik tu pastu mount kt hose tu. tapis udara kotor. kalau kt injection tu, follow je kalau nak. aku dh cuba . sama je efek dia.

finally

setel!

kalau korang tak yakin ke, boleh nengok kat kereta Viper..cara nak buat connection..dan nengok..macam mana dia berfungsi


Last edited by Viper on Sat 16 Aug 2008, 09:47; edited 1 time in total
avatar
Viper
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 4649
Age : 41
Location : Subang Jaya
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  Viper on Thu 14 Aug 2008, 17:32

antara bahan2 yg diperlukan :



hose kat tgh rocker cover ke carb tu buat cabang 3..





wire merah sambung ke live wire.. mcm kata Yakuza..



kalau xtau mana wire carb.. yg ni.. ada satu je.. tap situ

mcm biasa, grounding mesti ada..



keputusannye.. lebih best.. ON bile engine ON..


Last edited by Viper on Sat 16 Aug 2008, 09:49; edited 2 times in total
avatar
Viper
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 4649
Age : 41
Location : Subang Jaya
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  Viper on Thu 14 Aug 2008, 17:35

memang best..pakai benda nie.... engine tak gegar langsung... semasa buka accond... maintain aje...

terima ksiah...tukang pasang benda nie kat jentera Viper (Yakuza, 2sweet, Eci-Multi...dan tukang bawa peralatan - MonsterD)
avatar
Viper
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 4649
Age : 41
Location : Subang Jaya
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  rempages on Thu 14 Aug 2008, 22:24

aku ader FICD ni tapi tak pasang2 lagi kat kete aku.. mintak tolong kengkawan yang baik hati lagi budiman untuk tolong memasang nyer kat kete buruk ku itu Razz Razz Razz
avatar
rempages
NON ACTIVE MEMBERS

Male Number of posts : 374
Age : 35
Location : sungai buloh
Registration date : 2008-03-17

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  sprinter on Fri 15 Aug 2008, 00:28

rempages wrote:aku ader FICD ni tapi tak pasang2 lagi kat kete aku.. mintak tolong kengkawan yang baik hati lagi budiman untuk tolong memasang nyer kat kete buruk ku itu Razz Razz Razz

pengerasnya mau ada bang leman ..baru bole pasang...

_________________




WACC SIAPA KALAU BUKAN WACC KITA

Kisah Aku,Dia Dan Wira Aeroback

Sprinter Autoparts

www.jdmstuff.blogspot.com

Kepada Kawan2 Yg Menggunakan Email : Gmail.com,Yahoo.com.Harap Boleh Lawati Www.Jdmstuff.Blogspot.com Dan Klik Untuk Menjadi Followers Blog Saya..Time Kasihh..Ai Lappp U Olssss

sprinter
WACC ADVISOR
WACC ADVISOR

Male Number of posts : 4073
Age : 32
Location : Kedai2 Halfcut SeMalaysia
Registration date : 2008-02-26

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  rempages on Fri 15 Aug 2008, 05:33

sprinter wrote:
rempages wrote:aku ader FICD ni tapi tak pasang2 lagi kat kete aku.. mintak tolong kengkawan yang baik hati lagi budiman untuk tolong memasang nyer kat kete buruk ku itu Razz Razz Razz

pengerasnya mau ada bang leman ..baru bole pasang...


pengeras ??? batu bleh hehehehe keras jugak tu.. hahahahaha Razz Razz Razz Razz
cabooooooooot
avatar
rempages
NON ACTIVE MEMBERS

Male Number of posts : 374
Age : 35
Location : sungai buloh
Registration date : 2008-03-17

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  mr.sard on Fri 15 Aug 2008, 05:42

kasi set date diy lg lah camni, aku pong ada benda nk wat nih...
avatar
mr.sard
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 1393
Age : 39
Location : Desa Petaling
Registration date : 2008-03-16

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  wgvxxx on Fri 15 Aug 2008, 06:51

bagus pakai benda ni n kesan setakat ni aku bg A++
idle time psg ekon sdp jer...xde la dtg gile bile on ekon masa blum pakai ficd
avatar
wgvxxx
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 992
Age : 35
Location : ampang,bdr tasik selatan,teluk intan
Registration date : 2008-03-17

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  eiz_Titan on Fri 15 Aug 2008, 09:33

Bumpzzz.....

barang baekk...
avatar
eiz_Titan
NON ACTIVE MEMBERS

Male Number of posts : 1985
Age : 35
Location : Kuala Lumpur , Ampang
Registration date : 2008-02-28

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  saiful.zekX on Fri 15 Aug 2008, 09:56

ermmm..kalau idling ok, kita pkai gak FiCD nie..ape effect dia ek?
masa on ekon,enjin ringan ke? Question

saiful.zekX
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 16370
Location : KL
Registration date : 2008-02-26

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  wgvxxx on Fri 15 Aug 2008, 12:24

zekX wrote:ermmm..kalau idling ok, kita pkai gak FiCD nie..ape effect dia ek?
masa on ekon,enjin ringan ke? Question

xpasti ler bro enjin ringan ke x,rase ok jer
sbnrnyer ficd ni stabilkan idle kete wira kite ni bile pasang ekon
maklum ler wira kan terkenal ngan idle sawan b*b*
hehehehehehe
avatar
wgvxxx
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 992
Age : 35
Location : ampang,bdr tasik selatan,teluk intan
Registration date : 2008-03-17

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  sprinter on Sat 16 Aug 2008, 03:26

zekX wrote:ermmm..kalau idling ok, kita pkai gak FiCD nie..ape effect dia ek?
masa on ekon,enjin ringan ke? Question

kalau idle ok rasenye takyah pasang la ficd tu....kang terlebih ok pulak kot.....ehehhee

_________________




WACC SIAPA KALAU BUKAN WACC KITA

Kisah Aku,Dia Dan Wira Aeroback

Sprinter Autoparts

www.jdmstuff.blogspot.com

Kepada Kawan2 Yg Menggunakan Email : Gmail.com,Yahoo.com.Harap Boleh Lawati Www.Jdmstuff.Blogspot.com Dan Klik Untuk Menjadi Followers Blog Saya..Time Kasihh..Ai Lappp U Olssss

sprinter
WACC ADVISOR
WACC ADVISOR

Male Number of posts : 4073
Age : 32
Location : Kedai2 Halfcut SeMalaysia
Registration date : 2008-02-26

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  Admiral on Sat 16 Aug 2008, 04:10

Uishhh bila laaa pakar pakar WACC nak buat DIY kat area perak nieeeeee... ampehhh jeles betul
avatar
Admiral
BLACKLISTED USER

Male Number of posts : 146
Age : 51
Location : Ipoh, Perak
Registration date : 2008-06-17

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  Knightz85 on Tue 02 Mar 2010, 07:24

waah..brg bagoi ne..tapi pemsangan wire merah bole bagi picture yg OK lagi tak?

Twisted Evil pirat Twisted Evil
avatar
Knightz85
WACC BRANCH
WACC BRANCH

Male Number of posts : 71
Age : 32
Location : Brunei
Registration date : 2010-02-19

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  jebard on Tue 02 Mar 2010, 07:43

aku nk pasang la bnda ni..klu nk cri kt halfcut,nk panggil ape name brg ni??..FICD toyota ke??..
avatar
jebard
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 398
Age : 36
Location : subang jaya/sunway/n9
Registration date : 2009-09-17

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  ayoe_85 on Tue 02 Mar 2010, 07:45

klu ni betul2 bagus ak pon nak pasang gak ler...bila pasang ekon berat lah naik bukit...huhu

_________________
Daftar Streamyx/Unifi...Call/sms 0192456506...tq
avatar
ayoe_85
WACC SECRETARY
WACC SECRETARY

Male Number of posts : 2862
Age : 32
Location : Mentakab,Jelebu,Damansara Damai
Registration date : 2009-12-02

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  jebard on Tue 02 Mar 2010, 07:49

ayoe_85 wrote:klu ni betul2 bagus ak pon nak pasang gak ler...bila pasang ekon berat lah naik bukit...huhu
sbb rim bsr kot??..hahaha
avatar
jebard
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 398
Age : 36
Location : subang jaya/sunway/n9
Registration date : 2009-09-17

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  kairil_83 on Tue 02 Mar 2010, 07:51

ayoe_85 wrote:klu ni betul2 bagus ak pon nak pasang gak ler...bila pasang ekon berat lah naik bukit...huhu

kalo x silap aku bende ni utk mantain rpm mase engine idle je supaye engine x mati, xpasti la plak kalo boleh ringankn engine.
avatar
kairil_83
NON ACTIVE MEMBERS

Male Number of posts : 149
Age : 33
Location : Shah Alam
Registration date : 2010-01-31

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  jebard on Tue 02 Mar 2010, 07:52

kairil_83 wrote:
ayoe_85 wrote:klu ni betul2 bagus ak pon nak pasang gak ler...bila pasang ekon berat lah naik bukit...huhu

kalo x silap aku bende ni utk mantain rpm mase engine idle je supaye engine x mati, xpasti la plak kalo boleh ringankn engine.
aku dgr cmtu gak..kete aku ble psg ekon rpm jatuh byk tu..kdg2 smpai mati kete..
avatar
jebard
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 398
Age : 36
Location : subang jaya/sunway/n9
Registration date : 2009-09-17

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  ayoe_85 on Tue 02 Mar 2010, 07:55

jebard wrote:
ayoe_85 wrote:klu ni betul2 bagus ak pon nak pasang gak ler...bila pasang ekon berat lah naik bukit...huhu
sbb rim bsr kot??..hahaha


enjin ak standard je...mestilaa bila naik bukit berat ckit...jln lurus ngk...hehe Twisted Evil

_________________
Daftar Streamyx/Unifi...Call/sms 0192456506...tq
avatar
ayoe_85
WACC SECRETARY
WACC SECRETARY

Male Number of posts : 2862
Age : 32
Location : Mentakab,Jelebu,Damansara Damai
Registration date : 2009-12-02

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  jebard on Tue 02 Mar 2010, 07:56

ayoe_85 wrote:
jebard wrote:
ayoe_85 wrote:klu ni betul2 bagus ak pon nak pasang gak ler...bila pasang ekon berat lah naik bukit...huhu
sbb rim bsr kot??..hahaha


enjin ak standard je...mestilaa bila naik bukit berat ckit...jln lurus ngk...hehe Twisted Evil
samela..piping pon standard lg..
avatar
jebard
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 398
Age : 36
Location : subang jaya/sunway/n9
Registration date : 2009-09-17

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  ayoe_85 on Tue 02 Mar 2010, 07:59

jebard wrote:
ayoe_85 wrote:
jebard wrote:
ayoe_85 wrote:klu ni betul2 bagus ak pon nak pasang gak ler...bila pasang ekon berat lah naik bukit...huhu
sbb rim bsr kot??..hahaha


enjin ak standard je...mestilaa bila naik bukit berat ckit...jln lurus ngk...hehe Twisted Evil
samela..piping pon standard lg..


opsss...kete ak dah upgrape piping 2.0....

_________________
Daftar Streamyx/Unifi...Call/sms 0192456506...tq
avatar
ayoe_85
WACC SECRETARY
WACC SECRETARY

Male Number of posts : 2862
Age : 32
Location : Mentakab,Jelebu,Damansara Damai
Registration date : 2009-12-02

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  5rusz on Tue 02 Mar 2010, 08:04

brp coz pemasangan ficd???
avatar
5rusz
WACC BRANCH
WACC BRANCH

Male Number of posts : 2855
Age : 32
Location : Dengkil-Klia-Putrajaya-Kota Warisan-Sepang
Registration date : 2009-06-18

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  ayoe_85 on Tue 02 Mar 2010, 08:09

fairusz wrote:brp coz pemasangan ficd???


adush...ngk page 1 ler.... Shocked

_________________
Daftar Streamyx/Unifi...Call/sms 0192456506...tq
avatar
ayoe_85
WACC SECRETARY
WACC SECRETARY

Male Number of posts : 2862
Age : 32
Location : Mentakab,Jelebu,Damansara Damai
Registration date : 2009-12-02

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  saiful.zekX on Tue 02 Mar 2010, 08:44

ayoe_85 wrote:
fairusz wrote:brp coz pemasangan ficd???


adush...ngk page 1 ler.... Shocked

mugkin dia terlepas pndang kot... Laughing

saiful.zekX
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 16370
Location : KL
Registration date : 2008-02-26

Back to top Go down

Re: D.I.Y: Pemasangan FICD Toyota

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum