Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Viper on Wed 13 Aug 2008, 19:29

Ya, bertemu kita sekali lagi dalam rancangan DIY.
Muqaddimah:
Arakian kisahnya mengenai fuel filter ini hendaklah ditukar pada setiap 40K km atau bila mana keta anda tak best dipandu atau tersentap2 masa tngh cruising or keta anda dah tak boleh peeegiiii. So sebelum memulakan kerja DIY tukar fuel filter eloklah dimualakan dengan bismillah dan baca dulu tatacara agar keselamatan anda terjamin.
Tak tau lah saya kalau pasang kat pomen or DIT(kata ZekX) kena bayar pengkeras dalam rm 80 ke rm 100. So tujuan buat DIY adalah agar semua orang dapat manfaat dan selamat duit poket anda.Modal yang saya buat utk DIY ini (barang sahaja) adalah tidak lebih dari rm 45 tunaiii

Langkah permulaan: Bacalah bismillah dan baca manual yang terdapat didalamnya seperti ini:


seterusnya belek yang ni




dan peralatan spanar seperti ini dan dalam DIY ini hanya guna saiz 10,12,14 dan 19(utk bukak hose outlet filter ke fuel rail supply)dan skru driver philips kontot(optional)


Last edited by Viper on Wed 13 Aug 2008, 19:32; edited 1 time in total
avatar
Viper
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 4649
Age : 41
Location : Subang Jaya
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Viper on Wed 13 Aug 2008, 19:30

sambung lagi naaaa:
Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:
1) cabut terminal -ve kat bateri (saiz 12mm) agar tidak berlaku sebarang kejadian/malapetaka/marabaya spt terbakorr dan bukak tudung tangki bagi pressure kat dalam tank released(petua dari otai nihhh).

bukak tempat katup tangki-opppp.......... transformerssssss

bukak tudung dia-sila abaikan lambang decepticon itu, ianya peramah jangan takutttt..

2) Sila pergi ke enjin bay, perhatikan red circle yang ditandakan, haa buka semua part2 itu cepattttt...


dah siap macam nie lah dia rompong kata org utara:
avatar
Viper
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 4649
Age : 41
Location : Subang Jaya
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Viper on Wed 13 Aug 2008, 19:33

ok
3) Itulah dia fuel filter yang dicari dan akan diganti dengan yang baru:

perhatikan tanda notch(kaler hijoo muda)dalam gambir dibawah ini, tujuannya adalah utk memegang dan gripped fuel filter semasa membuka atau mengunci nutnya:


ok sambung lagi mula2 amik spanar 14 bukak fuel in kat bawah turr:


semasa membuka nut ini bukak perlahan-lahan agar petrol meleleh keluar kebawah dan bukan memancut(sori bunyik macam XXXX ckit tp nak bg semua tau dengan cara yang selamat)
seterusnya dapatkan spanar saiz 19 seperti ini dan bukak kat filter out tu


dan seterusnya dapatkan spanar saiz 10 bukak tempat pegang filter tu kat bawah sekali besi copper tu kesudahannya macam nie:


sepatutnya anda telah berjaya mengeluarkan filter lama itu tetapi bagi kes ini oleh kerana tak pernah bukak fuel filter lama dah bengkok kat sebelah outter dia, so kena bukak inlet piping ke fuel rail utk bukak nut 19 tu offline.


so nak bukak fuel rail ni kena guna skru driver philips yang kontot dan bukak 2 skru atas dan bawah tarik pelan2 agar O-ring tak rosak.Bwah semua sudah take off.


tutup lubang T/b dengan kain dan lapik kain agar petrol berlebihan tak tumpah kat lantai lalu mengotorkan bengkel atau rumah anda.
Terpaksa guna tool lain semasa offline bukak nut 19 kat filter lama dan akhirnya tertewas jugak dia.heh.heh.heh
avatar
Viper
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 4649
Age : 41
Location : Subang Jaya
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Viper on Wed 13 Aug 2008, 19:35

so fuel rail in pipe ni kat connector dia ada o-ring perhatikan keadaan o-ring setelah dibuka sbb dah lama bangat dalam enjin tu dia dah kembang dan melecet ckit(tengok yang lama tu) so gantikan dengan yang baru pi kedai spare part bawak piping tu sekali tunjuk kat tauke nak o-ring macam nie, so bila pasang o-ring baru kena tambah ckit teflon tape or sealing tape kerna yg baru dia free play bnyak tp optional bagi saya ketelitian adalah penting tambah melibatkan faktor keselamatan agar kebocoran petrol sifar.


so start nak pasang fuel filter yang baru
1)pasang balik nat saiz 10 mm dan psuing ckit fuel filter tu agar sama dengan notch sperti gambar sebelum ni. Kalau tak terror mintak tangan kiri tolong pegang playar dan gripped dan tangan kanan masukkan nut dan kunci dengan spanar


2) Pasang fuel in nut kat bawah filter balik guna spanar 14mm, kunci dengan tangan dulu, then kunci ikut kekuatan yang anda rasa patut la bagi kedudukan macam tu



3) Pasang balik pipe inlet fuel rail, masuk dengan cermat fitting tu kat inlet fuel rail then pasang nut no.19 guna spanar kat fuel filter outlet tu.


4) Ketat dan kuncikan nut tadi mengikut kekuatan anda tp jangan ketat sangat nanti tak leh buka lepas tu, jangan pasang lagi AFS(air flow sensor box) pasang bateri punya terminal -ve, start enjin atau crank dalam 3-4 kali macam ni start crank stop,start crank-stop, then start sampai enjin hidup tp check enjin nyala pasai tak connect AFS tu lagi, masa tu enjin seakan-akan semput tp hidup.Check for leakage masa enjin berjalan, pegang dan rasa dengan tangan ada petrol meleleh dak, kalau ok macam nie la gambir dia


kalau dah ok pasang balik semua komponen yang hangpa bukak tu tadi dan check lagi keadaan fuel filter dan benda2 lain yang terlibat macam AFS socket, air filter, dan pastikan selepas pasang semua tu test start beberapa kali agar semua dalam kondisen cemerlang dan takdak check engine menyala lagi.


hmm smooth saja enjin aku lepas nie, try ramp engine ckit bagi konpom takdak leakage.



So, DIY memang menyeronokkan & puas hati, tadi aku start buat keja ni sambil ambil gambar, pi kedai spare part dalam 2 jam or kurang lagi. Balik kerja malam pagi tadi, bangun kui 3.00ptg terus cergas buat DIY ni semangatt bebb..lepas buy off td pi isi minyak shell rm40 dan beli keta ferrari yang FXX dah abih stock dapat yang G saja jd la, nak buat surprise kat anak aku. Very Happy . Lepas nie insya Allah nak buat tukaq pad disk brek belakang plak.Sekian.
avatar
Viper
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 4649
Age : 41
Location : Subang Jaya
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  sprinter on Thu 14 Aug 2008, 00:27

uhhh..enjen 4G93 tuuu

_________________




WACC SIAPA KALAU BUKAN WACC KITA

Kisah Aku,Dia Dan Wira Aeroback

Sprinter Autoparts

www.jdmstuff.blogspot.com

Kepada Kawan2 Yg Menggunakan Email : Gmail.com,Yahoo.com.Harap Boleh Lawati Www.Jdmstuff.Blogspot.com Dan Klik Untuk Menjadi Followers Blog Saya..Time Kasihh..Ai Lappp U Olssss

sprinter
WACC ADVISOR
WACC ADVISOR

Male Number of posts : 4073
Age : 32
Location : Kedai2 Halfcut SeMalaysia
Registration date : 2008-02-26

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Admiral on Thu 14 Aug 2008, 01:08

Wahhh Viper, thank you very much teman kena print simpan
avatar
Admiral
BLACKLISTED USER

Male Number of posts : 146
Age : 51
Location : Ipoh, Perak
Registration date : 2008-06-17

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Viper on Thu 14 Aug 2008, 03:52

aik..siap nak print..Admiral..?..
engkau nak buka bengkel kereta ker....hahahaha
avatar
Viper
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 4649
Age : 41
Location : Subang Jaya
Registration date : 2008-03-01

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Reaper on Thu 14 Aug 2008, 03:54

sprinter wrote:uhhh..enjen 4G93 tuuu

ehhh...
sama laaa drunken drunken

Reaper
NON ACTIVE MEMBERS

Male Number of posts : 681
Location : Ampang & Cheras
Registration date : 2008-02-27

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Legau on Thu 14 Aug 2008, 04:43

Reaper wrote:
sprinter wrote:uhhh..enjen 4G93 tuuu

ehhh...
sama laaa drunken drunken

barang lowr... Twisted Evil
avatar
Legau
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 2525
Age : 33
Location : ampang
Registration date : 2008-02-27

http://www.waccteam.net

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  zaidy on Tue 12 Jan 2010, 10:07

seeloknyer fuel filter ni nak tukar setiap berapa km?berapa tahun sekali?
kalu tak tukar atau lama tak tukar apa efek dia kat enjin?
avatar
zaidy
NON ACTIVE MEMBERS

Male Number of posts : 2312
Age : 40
Location : indera kayangan-klang-kL-pasir mas-sabahan
Registration date : 2008-07-30

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  twincam91 on Tue 12 Jan 2010, 10:57

aku dah tukor...baru punye...baru 8 rgt..pasang sendiri d.i.y
avatar
twincam91
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 2948
Age : 37
Location : subang-sg buloh-kuala kangsor
Registration date : 2008-03-24

http://muzhizwandi bin md.pahri

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  zaidy on Tue 12 Jan 2010, 11:15

twincam91 wrote:aku dah tukor...baru punye...baru 8 rgt..pasang sendiri d.i.y
bagusss...bagussssss..pasni DIY minta tolong pasangkan bolee? Razz
avatar
zaidy
NON ACTIVE MEMBERS

Male Number of posts : 2312
Age : 40
Location : indera kayangan-klang-kL-pasir mas-sabahan
Registration date : 2008-07-30

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  twincam91 on Tue 12 Jan 2010, 11:23

zaidy wrote:
twincam91 wrote:aku dah tukor...baru punye...baru 8 rgt..pasang sendiri d.i.y
bagusss...bagussssss..pasni DIY minta tolong pasangkan bolee? Razz

boleh kalu xde hall...cume kene membengkokkan diri sket nak psg filter 2...
avatar
twincam91
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 2948
Age : 37
Location : subang-sg buloh-kuala kangsor
Registration date : 2008-03-24

http://muzhizwandi bin md.pahri

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  faizaltauhid on Tue 12 Jan 2010, 11:24

zaidy wrote:seeloknyer fuel filter ni nak tukar setiap berapa km?berapa tahun sekali?
kalu tak tukar atau lama tak tukar apa efek dia kat enjin?

aku xpernah tukar benda alah nie bleh gak bt time diy kan???
avatar
faizaltauhid
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 5241
Age : 37
Location : ampang,sentul,sg besi,jelebu
Registration date : 2009-01-16

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  twincam91 on Tue 12 Jan 2010, 11:25

filte nie dah 2 kali aku tukor...dah berkeladak...lepas 2 aku x puas hati aku tukor dgn tangki minyak sekali.
avatar
twincam91
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 2948
Age : 37
Location : subang-sg buloh-kuala kangsor
Registration date : 2008-03-24

http://muzhizwandi bin md.pahri

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  zaidy on Tue 12 Jan 2010, 11:26

kita tggu next DIY................
buat list sape nak tukar..............1 kali beli je...............
avatar
zaidy
NON ACTIVE MEMBERS

Male Number of posts : 2312
Age : 40
Location : indera kayangan-klang-kL-pasir mas-sabahan
Registration date : 2008-07-30

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  faizaltauhid on Tue 12 Jan 2010, 11:46

zaidy wrote:kita tggu next DIY................
buat list sape nak tukar..............1 kali beli je...............

betul3 nanti aku borak ngan ko...
avatar
faizaltauhid
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 5241
Age : 37
Location : ampang,sentul,sg besi,jelebu
Registration date : 2009-01-16

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  zaidy on Tue 12 Jan 2010, 12:07

faizaltauhid wrote:
zaidy wrote:kita tggu next DIY................
buat list sape nak tukar..............1 kali beli je...............

betul3 nanti aku borak ngan ko...
aku nak tukar sebab tak penah tukar............. Razz
besok TT rempit turun la............
avatar
zaidy
NON ACTIVE MEMBERS

Male Number of posts : 2312
Age : 40
Location : indera kayangan-klang-kL-pasir mas-sabahan
Registration date : 2008-07-30

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  twincam91 on Tue 12 Jan 2010, 15:18

zaidy wrote:
faizaltauhid wrote:
zaidy wrote:kita tggu next DIY................
buat list sape nak tukar..............1 kali beli je...............

betul3 nanti aku borak ngan ko...
aku nak tukar sebab tak penah tukar............. Razz
besok TT rempit turun la............

mesti oilfilter ko berkeladak dgn karat.2
avatar
twincam91
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 2948
Age : 37
Location : subang-sg buloh-kuala kangsor
Registration date : 2008-03-24

http://muzhizwandi bin md.pahri

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  zaidy on Tue 12 Jan 2010, 15:31

twincam........tolong aku tukar........diy
avatar
zaidy
NON ACTIVE MEMBERS

Male Number of posts : 2312
Age : 40
Location : indera kayangan-klang-kL-pasir mas-sabahan
Registration date : 2008-07-30

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  twincam91 on Tue 12 Jan 2010, 15:32

zaidy wrote:twincam........tolong aku tukar........diy

boleh jer...nanti k
avatar
twincam91
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 2948
Age : 37
Location : subang-sg buloh-kuala kangsor
Registration date : 2008-03-24

http://muzhizwandi bin md.pahri

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Pidus on Tue 27 Sep 2011, 05:30

salam bro2...

keta aku ptg kmrin jadi sempot x boleh pegi..tekan minyak byak jadi kosong ja...

kena tekan sikit ja..boleh jalan jgak bawah 60km/j

naik lampu cek enjin kat meter...

p cek kat kedai dia kata ekzos sensor rosak dan fuel pump....

agak2 kalau tukar filter ni ok balik x... Question Question
avatar
Pidus
WACC BRANCH LEADER
WACC BRANCH LEADER

Male Number of posts : 2254
Age : 31
Location : Bukit Kayu Hitam, changloon, Padang Besar...
Registration date : 2009-09-03

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  caer2226 on Wed 28 Sep 2011, 18:33

Ko try tuko dlu fuel filter tu dlu k...kalo de semput jgk try cek blk takut fuel pump ko dh tersumbat, minyak cam xpegi je bile ko tekan padle.
avatar
caer2226
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 5679
Age : 28
Location : Cheras Batu9,Kajang,Seri Kembangan & Perak
Registration date : 2010-08-07

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  ejat315 on Thu 29 Sep 2011, 03:28

ermmm..aku x penah tukar pun benda alah ni...rasa2 nya keladak dia ntah mcm mana...
tgk tread ni terus rasa nk tukar fuel filter...hahahahahah Razz Razz Razz
avatar
ejat315
WACC CENTRAL
WACC CENTRAL

Male Number of posts : 1213
Age : 30
Location : kuala lumpur
Registration date : 2010-09-20

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Pidus on Thu 29 Sep 2011, 04:43

ejat315 wrote:ermmm..aku x penah tukar pun benda alah ni...rasa2 nya keladak dia ntah mcm mana...
tgk tread ni terus rasa nk tukar fuel filter...hahahahahah Razz Razz Razz


hahaha...bek tukar cepat sebelum semput kat jalan..hihihihiiihihiii...

aku dah tukar dh lah fuel pump...RM168 upah RM 60...

ekzos sensor pon rosak....tukar pluq platinum...skali tuning blik.....semua RM400...mahal ker murah ek????

pale pale pale pale
avatar
Pidus
WACC BRANCH LEADER
WACC BRANCH LEADER

Male Number of posts : 2254
Age : 31
Location : Bukit Kayu Hitam, changloon, Padang Besar...
Registration date : 2009-09-03

Back to top Go down

Re: Mari menukar fuel filter untuk wira injeksen

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum